Beleidsplan

De Stichting Defacto Cultuur Fonds of kortweg DCF wil een actieve bijdrage leveren aan de culturele en educatieve verrijking van Nederland.

Het Defacto Cultuur Fonds zal in enkele specifieke Nederlandse regio’s, initiatieven en projecten financieren als tegenwicht tegen de kaalslag in het culturele en educatieve domein die ons land door toedoen van overheid en politiek al jaren teistert.

De Stichting is opgericht door ondergetekende Hans Veeger, ICT-ondernemer te Groningen. Ik heb in de jaren tachtig een bedrijf opgericht dat thans opereert onder de naam Defacto Software BV. Nu ik op de leeftijd ben gekomen dat ik dit bedrijf overdraag en een deel van het opgebouwde vermogen beschikbaar komt, heb ik besloten om een deel van dat vermogen ter beschikking te stellen aan de sector Kunst, Cultuur & Educatie.

Mijn motivatie daarvoor is tweeledig.

Mijn eerste drijfveer is van persoonlijke aard. Ik kom uit een muzikale familie. Een grootvader was violist, mijn moeder een actieve amateur en  mijn zus is professioneel violiste. Ikzelf speel mijn leven lang op (semi)professioneel niveau gitaar, heb professioneel in muziektheatergezelschappen gespeeld, ben met popmuziekworkshops begonnen voor kansarme jongeren en heb drie succesvolle theaterprogramma’s gemaakt met en voor wat destijds heette Randgroepjongeren (met een forse subsidie van het Ministerie van Justitie). Mijn culturele activiteiten heb ik niet kunnen voortzetten vanwege mijn keuze om een bedrijf op te bouwen. Met het Defacto Fonds wil ik die culturele draad weer oppakken.

Mijn tweede drijfveer is politiek en filosofisch.

In de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw verwachtte ik en velen met mij in de ICT-sector van de digitale revolutie veel maatschappelijke vooruitgang en wellicht emancipatie van de mens. Helaas is dit ideaalbeeld verre van juist gebleken.. We zien dagelijks de schade die een veel te ver doorgevoerde en door overheid en politici slecht beheerde ICT in de sfeer van controle en beïnvloeding heeft veroorzaakt.

Deze ontwikkeling heeft niet alleen geleid tot passiviteit, ongeletterdheid en analfabetisme, maar tevens, in combinatie met grote bezuinigen, tot een groot verval van ons (muziek)onderwijs/verenigingsleven en daarmee van de actieve muziekbeoefening.

Met een deel van het kapitaal waarover ik de beschikking krijg door de overdracht van mijn bedrijf, wil ik een bijdrage leveren aan de bestrijding van deze negatieve ontwikkeling. Om hieraan gestalte te geven heb ik de al sinds 1984 bestaande Stichting Defacto met een andere doelstelling nieuw leven ingeblazen onder de naam Stichting Defacto Cultuur Fonds.

Het Defacto Cultuur Fonds ondersteunt de actieve kunstbeoefening met name maar niet alleen door jongeren in Nederland.

Het DCF helpt het herstel van de schade die afgeknepen subsidies toebrengen aan de kunstzinnige educatie van onze schoolgaande jeugd en aan de mogelijkheden tot kunstboefening door zowel amateurs als professionals. Projecten en initiatieven die al subsidie ontvangen hebben niet onze prioriteit.

De preferente werkgebieden zijn de regio’s Groningen – waar ik de afgelopen 50 jaar heb gewoond en gewerkt- en Arnhem-Wageningen waar ik een belangrijk deel van mijn jeugd heb doorgebracht. Dit laat onverlet dat ook initiatieven buiten deze regio’s in principe in aanmerking kunnen komen voor een bijdrage.

Ik schets hieronder schematisch de terreinen waarop het DCF actief is.

  1. Het ondersteunen en bevorderen van de actieve muziekbeoefen door met name basisschoolleerlingen en jongeren. In dit kader komt bijvoorbeeld in aanmerking de aanschaf van instrumenten in het muziekonderwijs en uitvoeringen door semiprofessionele groepen.
  2. Het ondersteunen van initiatieven zowel op professioneel- als amateurniveau op het terrein van literatuur, beeldende kunst of theater liefst voorzien van een maatschappelijk of vernieuwende insteek.
  3. De promotie van kunstbeoefening door scholieren, amateurs en professionals. In dit kader valt bijvoorbeeld de reeds eerder door Defacto Software BV ondersteunde productie van een filmportret over de Groningse jazzmusicus Bert van Erk.
  4. Een laatste doelgroep van Stichting Defacto Cultuur Fonds bevindt zich in het domein van het culturele erfgoed. Dit kan betrekking hebben op het in standhouden of restaureren van objecten die het predicaat ‘publiek erfgoed’ hebben, als wel op landschappelijk erfgoed. Hier refereer ik bijvoorbeeld de restauratie van het orgel van de Martinikerk in Groningen en aan het Burgerinitiatief ‘Gletsjerparadijs’ dat probeert het historisch unieke Renkums en Heelsums Beekdal dat van grote natuurlijke waarde is voor de ondergang te behoeden.

Groningen, September 2024

Hans Veeger, Oprichter & voorzitter van het bestuur